6. lecke

A vegyes hangrendű szavak jelölése

Az é és az á betűjele

 

A magas hangrendű szavakban vékonyan írjuk a mássalhangzókat, a mély hangrendűekben az első mássalhangzót megvastagítjuk. A vegyes hangrendű szavakban többféle jelölést alkalmazunk a hangok sorrendjétől függően.

Ha a mély magánhangzó a szó legutolsó hangja, a mély hang betűjelét kiírjuk:

Ha a nem első szótagban levő mély magánhangzó után mássalhangzó következik, jelképes jelölést: utóvastagítást alkalmazunk, vagyis a mély magánhangzó utáni mássalhangzót vastagítjuk:

Ha a mély magánhangzó az első szótagban fordult elő, a későbbi magas magánhangzókat a szó értelmére hagyatkozva olvassuk el:

Ha a magas magánhangzójú szótag a mély magánhangzósak közé ékelődik, kétszer vastagítunk: egyszer az első mássalhangzót, másodszor pedig utóvastagítással a későbbi mélyhangot követő mássalhangzót vagy a magánhangzó betűjelét:

A vegyes hangrendű szavakban jelölni tudjuk az első szótagbeli e-t követő torlódó magánhangzót:

Az é betűjele hosszú, vízszintes vonal: 

Az á betűjele hosszú, vízszintes vastag vonal:

A szóvégi é-t és á-t betűjelével írjuk; mélyhangú szóban a megfelelő mássalhangzó jele, vegyes hangrendű szóban az á-t vastagítjuk:

Rövidítések

 

Összefoglalás

A vegyes hangrendű szavakban a magánhangzók elhelyezkedésétől függően:

- a magánhangzó betűjelét vastagítjuk,

- utóvastagítást alkalmazunk,

- mély hangrendűnek írjuk a szót és értelme szerint olvassuk, kétszer vastagítunk.

A vegyes hangrendű szavakban a magánhangzó betűjelének vastagításával vagy utóvastagítással magánhangzó-torlódást (az első szótagbeli e után mély magánhangzó) tudunk jelölni.

Az el igekötő mélyhangú utótagú összetételeit általában kénytelenk vagyunk különírni. Hasonló különírásokkal a későbbiekben is találkozunk majd.

 

Házi feladat igénylőlap

 
 
E-mail címed*
E-mail címed még egyszer*
Milyen néven szólítsalak?*
Hányadik leckét kéred?*